Meest gestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op de meest voorkomende vragen over absorptiematerialen, gevaarlijke stoffen en de bijbehorende wet- en regelgeving. Deze informatie helpt u om veilig en efficiënt met deze materialen en stoffen om te gaan.

Absorptiematerialen en gevaarlijke stoffen

Wat zijn Polypropyleen (MBPP) absorptiematerialen?

Polypropyleen (MBPP) absorptiematerialen worden steeds vaker gebruikt in verschillende sectoren voor het opruimen van gemorste vloeistoffen zoals olie, water, koelvloeistoffen en chemicaliën. Deze materialen bieden de volgende voordelen:

  • Besparen kosten
  • Verhogen de productiviteit
  • Verbeteren de veiligheid
  • Absorberen 10 tot 25 keer hun eigen gewicht
  • Verminderen afval, wat leidt tot lagere verwijderingskosten
  • Eenvoudig te gebruiken, vergelijkbaar met keukenpapier
  • Milieuvriendelijk: slechts 0,02% as na verbranding
  • Gemakkelijk te verwijderen, bespaart tijd en geld
  • Vriendelijk voor machines en onderdelen
  • Minimaal risico op schade door loskomende vezels
  • Hoge chemische bestendigheid
  • Geen gezondheidsrisico's bij gebruik
  • Veilig bij gebruik met agressieve chemicaliën

Wat te doen bij morsen van gevaarlijke stoffen of CMR-stoffen?

Volgens PGS 15 moeten gemorste of gelekte gevaarlijke stoffen en/of CMR-stoffen in een opslagruimte zo snel mogelijk worden opgeruimd. Hiervoor moeten geschikte materialen aanwezig zijn om deze stoffen te immobiliseren, neutraliseren of absorberen. De aard en hoeveelheid van deze materialen moeten worden afgestemd op de opgeslagen gevaarlijke stoffen en/of CMR-stoffen en de grootte van de verpakkingen. Bij lekkage moet dit onmiddellijk worden aangepakt, bijvoorbeeld door lekkende vaten in overmaatse vaten te plaatsen. Het verspreiden van giftige, explosieve of stinkende stoffen moet worden geminimaliseerd door goede ventilatie, beperking van vloeistofverspreiding en snelle opname door absorptiemateriaal.

Hoe moet men gevaarlijke stoffen opruimen?

Volgens PGS 15 moet er binnen de inrichting een actuele instructie beschikbaar zijn die beschrijft welke maatregelen moeten worden genomen bij een lekkage of incident met gevaarlijke stoffen en/of CMR-stoffen. De bedrijfsleiding is verantwoordelijk voor het actueel houden van deze instructie en het informeren van de werknemers hierover.

Waar moeten de opruiminstructies voor gevaarlijke stoffen geplaatst worden?

Volgens PGS 15 moet een goed leesbare instructie op een zichtbare plaats bij de toegang tot de inrichting of bij de portier worden geplaatst. Deze instructie moet de contactgegevens bevatten van instanties of personen die in geval van een noodsituatie moeten worden gecontacteerd.

ADR-wetgeving voor vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg

Wat houden ADR-gevarenklassen in?

De Europese ADR-overeenkomst regelt het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Gevaarlijke stoffen zijn ingedeeld in verschillende gevarenklassen:

  • Explosieve stoffen en voorwerpen
  • Gassen die samengeperst, vloeibaar gemaakt of onder druk opgelost zijn
  • Brandbare vloeistoffen
  • Brandbare vaste stoffen, zelfontbrandbare stoffen, stoffen die bij contact met water brandbare gassen vormen
  • Oxiderende stoffen en organische peroxiden
  • Giftige en infectueuze stoffen
  • Radioactieve stoffen
  • Corrosieve stoffen
  • Andere gevaarlijke stoffen voor het milieu

Wat houden de ADR-voorschriften in?

Er zijn diverse voorschriften van toepassing op het vervoer van gevaarlijke stoffen:

  • Voorbereidingen voor transport, waaronder verpakking, etikettering en het opstellen van documenten
  • Regels voor het laden van het voertuig, zoals stuwage en het samenladen van verschillende stoffen
  • Voorschriften voor het voertuig zelf, inclusief oranje borden en persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Regels tijdens het transport, zoals het gebruik van blusmiddelen en richtlijnen voor tunnels en routes

De basis voor het toepassen van deze voorschriften is de stoffenlijst in het ADR, waarin alle gevaarlijke stoffen zijn opgenomen met hun stofidentificatienummer (UN-nummer).

Heb ik als beroepschauffeur een spill kit nodig bij het vervoeren van gevaarlijke stoffen?

Dit is niet verplicht volgens de ADR-wetgeving, maar wel aan te raden. Een spill kit helpt bij het insluiten en opruimen van eventuele lekkages, wat kan bijdragen aan het voldoen aan verzekeringsvoorwaarden en het voorkomen van schadeclaims. Een spill kit kan bestaan uit polypropylene doeken, slangen (socs), bilge booms, veiligheidshandschoenen, veiligheidsbril, zakken en een putafdichter (drain blocker). Let op: een putafdichter, een schep en een emmer zijn verplicht.

Voor meer informatie over het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, kunt u de volgende link raadplegen: http://www.evo.nl/site/wegvervoer-adr

Welke voorschriften gelden voor rioolafdichtingen volgens ADR?

Volgens ADR 2009 §5.4.3.4 moeten voertuigen, indien mogelijk en zonder risico, uitgerust zijn om te voorkomen dat stoffen in het watermilieu of het riool terechtkomen en om lekkages op te vangen. Daarnaast vereist ADR 2009 §8.1.5.1 dat elk voertuig dat gevaarlijke stoffen vervoert, voorzien is van algemene en persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze uitrusting moet passen bij het gevarenetiketnummer van de vervoerde goederen, zoals vermeld in de vervoersdocumenten.

Enpac producten

Waarom kiest Enpac voor polyethyleen (PE) in haar producten?

Polyethyleen is een thermoplastisch materiaal dat bekend staat om zijn uitstekende chemische weerstand tegen veelgebruikte chemicaliën. Het is gemakkelijk te verwerken en heeft sterke mechanische eigenschappen, waardoor het ideaal is voor diverse toepassingen.

Wat is de ecologische impact van het door Enpac gebruikte PE?

Polyethyleen wordt geproduceerd uit aardolie door het kraken van olie tot ethyleen, dat vervolgens omgezet wordt in PE. Het materiaal is volledig recycleerbaar; het kan schoongemaakt, gemalen en opnieuw geëxtrudeerd worden tot nieuwe producten.

Waarom hebben Enpac producten een lichtgele kleur?

De oorspronkelijke kleur van PE is opaak wit, wat optimale chemische bestendigheid biedt. Door een kleine hoeveelheid kleurstof toe te voegen, blijft de chemische weerstand behouden. De gele kleur zorgt voor een goede zichtbaarheid en waarschuwingsfunctie van de producten.

Kunnen Enpac producten geaard worden?

Omdat PE een isolerend materiaal is, heeft aarding weinig effect. Een statische lading die niet op de aardingsaansluiting terechtkomt, wordt ook niet afgeleid.

Is polyethyleen van Enpac brandbaar?

Ja, PE is brandbaar en vormt bij verbranding druppels die verdampen en vlam vatten. Het vlampunt ligt tussen 340°C en 350°C. Bij verbranding komt er ongeveer 48 kJ/kg energie vrij en PE ontbindt tot H2O en CO2.

Is Enpac polyethyleen bestand tegen weersomstandigheden?

PE wordt op lange termijn aangetast door UV-straling en atmosferische zuurstof, maar Enpac producten zijn voorzien van antioxidanten en UV-stabilisatoren. Ze worden getest bij temperaturen van -18°C tot 40°C.

Kan ik Enpac gebruiken voor zeer licht ontvlambare stoffen?

Dit is een beslissing die de gebruiker moet nemen. PE kan statische elektriciteit opwekken en is niet geleidend, dus voorzichtigheid is geboden bij het hanteren van zeer licht ontvlambare stoffen.

Opslag van gevaarlijke stoffen

Hoe moet ik AdBlue bewaren?

Voor het bewaren van AdBlue zijn er verschillende mogelijkheden en vereisten om de kwaliteit te waarborgen:

  • Bulkopslag: tanks met een capaciteit van 2.500 tot 15.000 liter
  • IBC-systemen: ideaal voor kleinere vloten, met een inhoud van 1.000 liter, geschikt voor binnenopslag
  • Vaten: plastic vaten van ongeveer 200 liter, handmatig of elektrisch te pompen
  • Jerrycans: noodoplossingen van 5, 10 of 18 liter, goed gesloten om lekkage te voorkomen

Om aan de Europese emissienormen te voldoen, moet AdBlue van hoge kwaliteit zijn. Opslagtanks moeten vervaardigd zijn van geschikte materialen zoals PTFE, PP, HDPE/MDPE of roestvrij staal. Het is cruciaal om vervuiling te voorkomen door de opslag en het transport strikt te regelen.

Wat is een gevaarlijk product?

Een gevaarlijk product is een chemisch middel met eigenschappen die letsel, schade of overlast kunnen veroorzaken aan mensen, installaties of het milieu. Deze producten kunnen voorkomen in verschillende vormen zoals vaste stoffen, vloeistoffen, gassen of dampen en zijn niet alleen beperkt tot de chemische industrie; ze kunnen overal aanwezig zijn.

Hoeveel verpakte gevaarlijke stoffen mogen er in een bouwmarkt opgeslagen worden die toegankelijk is voor het publiek?

Volgens artikel 4.8 van de ministeriële regeling van het Activiteitenbesluit zijn er drie mogelijkheden voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen in verkoopruimten:

  • Beperkte hoeveelheden zoals aangegeven in tabel 4.8
  • Opslag in een PGS 15-opslagvoorziening
  • Een maatwerkverzoek indienen bij het bevoegde gezag

De maximaal toegestane hoeveelheden zijn afhankelijk van de aanwezigheid van lekbakken en de plaatsing van de verkoopruimte.

Lek- en opvangbakken

Welke soorten lek- en opvangbakken zijn beschikbaar?

Oil Control Systems biedt drie typen lek- en opvangbakken aan:

  • Niet-gecertificeerde lekbakken: opvangcapaciteit van minimaal 110% van de grootste emballage of 10% van de totale emballage
  • Gecertificeerde lekbakken volgens AS SIKB 6700: inspectie door een geaccrediteerde instantie
  • Gecertificeerde lekbakken volgens BRL-K903 en BRL-K21009: ontworpen voor chemische opslag, bovengrondse installatie en atmosferische opslag

Mag er een aftapkraan op mijn opvangbak?

In principe niet, omdat een aftapkraan een lekgevaar kan vormen en geen volledige vloeistofdichtheid garandeert.

Mag ik mijn opvangbak buiten plaatsen?

Ja, zolang er voorzieningen zijn om regenwater buiten de bak te houden, zoals een afdak of beschermhoes. Neerslag kan de opvangcapaciteit verminderen.

Moet ik mijn opvangbak leeg maken bij een klein lek?

Ja, om ervoor te zorgen dat de opvangbak zijn volledige opvangvolume behoudt voor nieuwe lekkages. Gebruik een absorberende doek om kleine lekkages gemakkelijk te verwijderen.

Welk opvangvolume moet mijn lek- en opvangbak hebben volgens de Belgische wetgeving?

Volgens de PGS 15 moet de opvangcapaciteit minstens 110% van de grootste verpakking of 10% van de totale inhoud van de verpakkingen zijn. De opvangvoorziening moet bestand zijn tegen de opgeslagen stoffen en mag niet rechtstreeks op het riool zijn aangesloten.

Lek- en opvangbakken

Welke types lek- en opvangbakken zijn er beschikbaar?

Bij Arivic kunt u kiezen uit drie verschillende soorten lek- en opvangbakken:

  • Niet-gecertificeerde lekbakken: deze hebben een opvangcapaciteit van minimaal 110% van de grootste emballage of 10% van de totale emballage.
  • Gecertificeerde lekbakken volgens AS SIKB 6700: deze bakken worden geïnspecteerd door een erkende instantie.
  • Gecertificeerde lekbakken volgens BRL-K903 en BRL-K21009: ontworpen voor chemische opslag, geschikt voor bovengrondse installaties en atmosferische opslag.

Kan ik een aftapkraan op mijn opvangbak installeren?

In het algemeen niet, omdat een aftapkraan het risico op lekkages verhoogt en geen volledige vloeistofdichtheid kan garanderen.

Is het mogelijk om mijn opvangbak buiten te plaatsen?

Ja, dat kan, op voorwaarde dat u maatregelen neemt om neerslag buiten de bak te houden, zoals het plaatsen van een afdak of beschermhoes. Regenwater kan namelijk de opvangcapaciteit verminderen.

Moet ik mijn opvangbak legen bij een klein lek?

Ja, om ervoor te zorgen dat de opvangbak zijn volledige opvangvolume behoudt voor nieuwe lekkages. Gebruik een absorberende doek om kleine lekkages snel te verwijderen.

Welk opvangvolume is wettelijk vereist voor mijn lek- en opvangbak?

Volgens PGS 15 moet de opvangcapaciteit minstens 110% van de grootste verpakking of 10% van de totale inhoud van de verpakkingen zijn. De opvangvoorziening moet bestand zijn tegen de opgeslagen stoffen en mag niet direct aangesloten zijn op het riool.

Veiligheidskasten

Hoeveel liter mag ik in een veiligheidskast opslaan?

In een veiligheidskast met een brandwerendheid van 30 minuten mag u 150 liter vloeistof opslaan, terwijl een kast met een brandwerendheid van 90 minuten tot 250 liter kan bevatten.

Hoe moeten gevaarlijke producten in een veiligheidskast bewaard worden?

Gevaarlijke stoffen die gevaarlijke reacties kunnen veroorzaken als ze met elkaar in contact komen, moeten apart worden opgeslagen. Het is essentieel om te weten welke stoffen bij elkaar kunnen en welke strikt gescheiden moeten blijven.

Moet er een afzuigventilator op mijn veiligheidskast geïnstalleerd worden?

Volgens PGS 15 moeten er effectieve maatregelen genomen worden om te voorkomen dat er schadelijke dampen vrijkomen of dat er een explosieve atmosfeer ontstaat, wat kan betekenen dat een afzuigventilator nodig is.

Verpakkingen

Hebben verpakkingen altijd een UN merkteken?

Verpakkingen die getest zijn, zoals vaten, jerrycans, kisten, zakken en gasflessen, dragen altijd een UN merkteken en moeten correct gesignaleerd zijn.

Wat zijn oververpakkingen?

Oververpakkingen zijn omhulsels die meerdere individuele verpakkingen bevatten en als één geheel kunnen worden behandeld. Ze hoeven geen UN merkteken te hebben, maar moeten wel het woord "oververpakking" en de correcte signalisatie dragen.

Wat zijn bergingsverpakkingen?

Bergingsverpakkingen worden gebruikt door interventiediensten voor het verpakken van beschadigde, niet-reglementaire of lekkende verpakkingen en zijn altijd voorzien van een UN merkteken met de letter "T".

Wat zijn IBC's?

IBC's zijn draagbare stijve of flexibele verpakkingen voor bulkgoederen met een maximale inhoud van 3.000 liter. Deze verpakkingen hebben altijd een UN merkteken en de juiste signalisatie.

Wat zijn grote verpakkingen?

Grote verpakkingen bevatten binnenverpakkingen of voorwerpen (geen bulkgoederen) en hebben een inhoud van meer dan 450 liter of 400 kg, maar niet meer dan 3.000 liter. Ze zijn altijd voorzien van een UN merkteken en de juiste signalisatie.

Wat betekenen de merktekens op verpakkingen?

Geteste verpakkingen dragen altijd een UN merkteken, dat uit verschillende elementen bestaat om de eigenschappen en geschiktheid voor gevaarlijke stoffen aan te geven.