Lekbakken

Lekbakken zijn misschien wel de meest voor de hand liggende manier om vervuiling van lekkages efficiënt te bestrijden. De werking van een lekbak is om de uitbraak van het olie of een ander lek op te vangen, zodat deze zich niet verder kan uitbreiden. Afhankelijk van de toepassing zijn er verschillende vormen en maten recipiënten beschikbaar. Zelfs kleine hoeveelheden gemorste olie, bijtende stoffen of andere gevaarlijke vloeistoffen kunnen heel wat schade veroorzaken aan zowel de natuur als de mensen op de werkvloer. Daarom kunt u met de lekbakken van Arivic ongelukken en schade aan het milieu voorkomen. Het is wel belangrijk om de juiste lekbak te gebruiken voor uw situatie. In ons assortiment heeft u een ruime keuze aan lekbakken met elk unieke eigenschappen, zo weet u zeker dat de juiste er voor u tussen zit.

Wat is een lekbak?

Lekbakken zijn een soort containers die ontworpen zijn om agressieve vloeistoffen en oliën op te vangen en te voorkomen dat deze op de vloer terecht komen. Ze zijn vaak gemaakt van materialen zoals polyethyleen en kunststof en ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Lekbakken worden veel gebruikt in industriële omgevingen waar machines of apparatuur vloeistoffen kunnen lekken zoals olie, brandstof, koelvloeistoffen of chemische grondstoffen. De lekbak voorkomt dat deze vloeistoffen op de vloer terecht komen en zorgen zo voor een veiligere werkomgeving.

Lekbakken als essentieel onderdeel op de werkvloer

Bij de opslag van gevaarlijke stoffen moeten bedrijven de VLAREM II-wetgeving volgen. Dit besluit van de Vlaamse Regering omvat algemene en sectorale bepalingen met betrekking tot milieuhygiëne en schrijft zowel emissie- en immissie beperkende maatregelen voor. Zonder al te juridisch te worden: elk bedrijf is verplicht om alle mogelijke maatregelen te nemen om milieuverontreiniging te voorkomen. Dit betekent dus dat dat u alle reservoirs met opgeslagen oliën en chemicaliën dient te voorzien van producten zoals lekbakken om lekkages van schadelijke stoffen te voorkomen.

Hoe onderhoud ik mijn lekbak?

Controleer regelmatig de staat van de lekbak op scheuren en beschadigingen. Wanneer u deze wel opmerkt, is het belangrijk om de lekbak zo snel mogelijk te vervangen. Verwijder het opgevangen materiaal uit uw lekbakken zodra u het opmerkt. Gebruik hiervoor een geschikte container en zorg dat het op de juiste manier wordt afgevoerd. Mocht u het niet direct zien wanneer er materiaal in de lekbakken zit, wees er dan wel alert op dat ze niet overvol mogen raken. Het is ook belangrijk dat uw lekbakken op een vlakke ondergrond staan en niet scheef of wiebelig geplaatst zijn. Zo weet u zeker dat er geen gevaarlijke stoffen op de vloer terecht kunnen komen.

Kunststof lekbakken voor elke toepassing

Wanneer u stoffen zoals zuren, ammoniak, chloor en andere bijtende stoffen in opslag heeft, zijn kunststof lekbakken essentieel. U heeft keuze uit verschillende soorten kunststof lekbakken, namelijk:

Bij het materiaal van onze kunststof lekbakken onderscheiden we de HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) en PP (polypropyleen). HDPE is zuur-, slag- en stootbestendig en PP bakken nemen daarentegen geen vocht op en de inhoud blijft niet aan het materiaal kleven. Kunststof opvangbakken zijn daarom universele oplossingen voor talloze situaties.

Speciale chemicaliën lekbakken

Niet alle lekbakken zijn geschikt voor chemische toepassingen, het is belangrijk dat u een model aanschaft dat aan alle milieueisen voldoet. Zo is het belangrijk dat de lekbak voor chemicaliën 110% van de opslagcapaciteit heeft die aan de gewone tank wordt toegeschreven waar de bak onder komt te staan. Bovendien kunnen er per specifieke situatie nog aanvullende eisen gelden wanneer u chemische stoffen moet opvangen. Indien u vragen heeft of niet zeker weet welke lekbak u nodig heeft voor uw chemische toepassing, dan kunt u gerust contact met ons opnemen.

Olie opvangsysteem

Als u speciale lekbakken nodig heeft waarmee u olie kunt opvangen, kunt u ook bij ons terecht. Zoals bij alle lekbakken is het ontzettend belangrijk dat u de juiste maat kiest. Gelukkig hebben we een breed assortiment met verschillende maten lekbakken voor olie. U heeft onder andere keuze uit de onderstaande groottes:

Lekbakken voor gevaarlijke stoffen

Wanneer u gevaarlijke stoffen bewaart, bent u volgens de wet verplicht om de juiste lekbakken te hebben voor de desbetreffende toepassing. De opslag van gevaarlijke stoffen vraagt namelijk een uiterst voorzichtige behandeling en daar zijn regels aan verbonden afhankelijk van de soort stoffen die u heeft. Onder gevaarlijke stoffen vallen onder andere chemische stoffen, olie en brandstoffen. Deze stoffen kunnen veel schade aanbrengen bij lekkages en zijn bovendien slecht voor het milieu. Door de lekkage met de juiste lekbak te laten opvangen voorkomt u schade en waarborgt u uw eigen veiligheid of die van uw werknemers.

Hoe kies ik de juiste lekbak?

Het is ten eerste belangrijk dat u de juiste maat aanschaft, er zijn namelijk lekbakken in diverse maten voor verschillende toepassingen. Het is van belang om een lekbak te kiezen met de juiste afmeting, zodat deze het potentiële lek kan opvangen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoeveel liter de lekbak moet kunnen bevatten, afhankelijk van het volume van de vaten of containers met schadelijke stoffen. Uiteraard is het ook essentieel om een lekbak aan te schaffen die past bij de vloeistof die opgevangen dient te worden.