Spill kits

Op een werkplek waar vloeistoffen zoals oliën of chemicaliën vrij kunnen komen, is het verstandig om spill kits te plaatsen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Wanneer er onverhoopt een lekkage ontstaat, grijpt de kit direct in. Spill kits bevatten verschillende soorten absorptiemateriaal die ervoor zorgen dat de schade in de omgeving en het milieu zo veel mogelijk wordt beperkt. Naast dat zorgen spill kits ervoor dat het opvangen van een lekkage snel en efficiënt gebeurt. De gelekte vloeistof wordt direct geabsorbeerd en ingesloten, waardoor het risico op uitglijden of verdere verspreiding verminderd. Met name wanneer het gaat om een werkomgeving met gevaarlijke stoffen en chemicaliën is het hebben van de juiste spill kit onmisbaar.

Wat is een spill kit?

Spill kits zijn verzamelpakketten die speciaal zijn samengesteld om snel en efficiënt op te kunnen treden bij een chemische of biologische spill (lekkage). Deze kits bevatten de juiste materialen en instructies om de situatie veilig te kunnen opruimen en te voorkomen dat de omgeving verontreinigd raakt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en variëren van een klein, draagbaar pakket tot een groot, professioneel pakket dat geschikt is voor een grote industriële werkomgeving. Het is van groot belang om spill kits op een goed toegankelijke plaats op te slaan, zodat deze snel beschikbaar is in geval van nood.

Spill kits op maat voor uw bedrijf

Als we spreken over de inhoud van spill kits, dan hebben we het meestal over maatwerk. Bij Arivic begrijpen we dat elke situatie uniek is en daarom bieden wij spill kits op maat aan. Afhankelijk van de locatie en de soort lekkages kunnen spill kits gevuld worden met absorptiemateriaal, PBM's (persoonlijke beschermingsmiddelen), olievlekverwijderaars en andere relevante materialen. Wij werken samen met onze klanten om te bepalen welke producten het beste passen bij hun specifieke situatie. Veel van onze klanten bepalen zelf de inhoud en de afmeting van hun spill control, zodat we zeker weten dat deze perfect aansluiten op de werkplaats.

Spill kits voor elke toepassing

Er zijn drie soorten spill kits die vaak gebruikt worden: draagbare, manueel verrijdbare en verplaatsbare met heftruck.

De draagbare spill kits zijn kleine, handige pakketten die eenvoudig te verplaatsen zijn. Dit type standaard spill kit is ideaal voor kleinere lekkages en is meestal geschikt voor gebruik in kantoren of kleine industriële omgevingen. De inhoud van een draagbare spill kit varieert, maar het bevat altijd absorberende materialen.

De manueel verrijdbare spill kits zijn groter dan een draagbare spill kit en ze zijn voorzien van wielen, zodat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Dit type spill kit is geschikt voor gebruik in een grotere industriële omgeving of een grote opslagruimte. De inhoud van een manueel verrijdbare spill kit is vaak hetzelfde als een draagbare spill kit, maar er zijn vaak grotere hoeveelheden absorberend materiaal aanwezig.

Tot slot is er de heftruck verplaatsbare spill kit. Dit is het grootste type spill kit en deze is speciaal ontworpen voor gebruik in grote industriële omgevingen waar grote hoeveelheden chemische of biologische stoffen aanwezig zijn. Deze spill kits zijn vaak voorzien van een hefbeugel, zodat ze gemakkelijk met een heftruck verplaatst kunnen worden naar de lekkages van gevaarlijke vloeistoffen of chemicaliën. De inhoud van met heftrucks verplaatsbare spill kits zijn vaak hetzelfde als die van een manueel verrijdbare spill kit, maar er kunnen grotere hoeveelheden absorberend materiaal en PBM's aanwezig zijn.

De OPA 90 Spill kit

In ons assortiment hebben we ook specifieke spill kits voor scheepvaart in Amerikaanse territoriale wateren die voldoen aan de normering van de Oil Pollution Act (OPA) van 1990. De OPA 90 spill kit is speciaal ontworpen voor schepen die in Amerikaanse territoriale wateren varen en om snel en efficiënt op te treden bij een olielekkage. De OPA 90 stelt een minimum aan absorptiecapaciteiten voor, afhankelijk van de lengte van het schip. Deze capaciteit wordt uitgedrukt met de termen '7 barrel' of '12 barrel'. Dit betekent dat een schip van een bepaalde grootte een spill kit moet hebben met een minimale absorptiecapaciteit van 7 of 12 vaten olie. Onze OPA 90 spill kits zijn speciaal ontworpen om aan deze eisen te voldoen en zijn voorzien van de juiste hoeveelheid absorberend materiaal en PBM's persoonlijke beschermingsmiddelen).

Hoe weet ik welke grootte spill kit ik nodig heb?

De grootte van een spill kit wordt berekend als functie van de grootte van het risico. Er zijn daarom verschillende factoren die bepalen welke grootte spill kits u nodig heeft, zoals de grootte van de locatie waar de spill kit wordt opgeslagen en de hoeveelheid en soort vloeistoffen die aanwezig zijn. In het een kantoorgebouw zal er waarschijnlijk een kleinere spill kit nodig zijn dan bij een fabriek of een opslagplaats. Daarnaast is de hoeveelheid en de soort vloeistoffen die aanwezig zijn een belangrijke factor. Een locatie waar veel chemicaliën en gevaarlijke vloeistoffen worden opgeslagen, zal waarschijnlijk een grotere spill kit nodig hebben dan een locatie waar alleen water wordt gebruikt.